Hoe werkt AED-burgerhulpverlening

Via de meldkamer 112 komt een melding van een hartstilstand binnen. Wijkbewoners die geregistreerd staan en in de buurt van de verblijfplaats (postcode gebied) van het slachtoffer wonen, worden via HartslagNu per sms bericht opgeroepen. HartslagNu is landelijke organisatie die o.a. de database beheert waarin alle 24/7 AED's staan aangemeld en waarin burgerhulpverleners zich kunnen registreren en daardoor oproepbaar zijn. 

Bij een 112 melding van een hartstilstand krijgen enkele hulpverleners opdracht om onmiddellijk naar het adres van het slachtoffer te gaan om de reanimatie te starten. Enkele andere hulpverleners uit dat postcodegebied krijgen tegelijkertijd opdracht de dichtstbijzijnde AED naar de verblijfplaats van het slachtoffer te brengen. Vervolgens werken de aanwezige hulpverleners samen om de AED aan te sluiten en te gebruiken als onderdeel van het reanimatieproces. Zij gaan door met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers het kunnen overnemen.  

24/7 AED’s hangen op goed bereikbare plaatsen, in waterdichte (RVS) buitenkasten met vergrendeling. Het in gang zetten van het systeem van burgerhulpverlening gebeurt binnen 18 seconden na de 112 melding van een hartstilstand. 

Meer weten ? Kijk op www.hartslagnu.nl