Hoe werkt AED-burgerhulpverlening ?

Via de meldkamer 112 komt een melding van een hartstilstand binnen. Wijkbewoners die geregistreerd staan en in de buurt van de verblijfplaats (postcode gebied) van het slachtoffer wonen, worden via HartslagNu per sms bericht opgeroepen. HartslagNu is een landelijke database waarin alle 24/7 AED's staan aangemeld en waarin burgerhulpverleners zich registreren.

Enkele hulpverleners krijgen opdracht om onmiddellijk naar het adres van het slachtoffer te gaan om de reanimatie te starten. Enkele andere hulpverleners uit dat postcodegebied krijgen opdracht de dichtstbijzijnde AED naar de verblijfplaats van het slachtoffer te brengen. Vervolgens werken de aanwezige hulpverleners samen om de AED aan te sluiten en te gebruiken als onderdeel van het reanimatieproces. Zij gaan samen door met reanimeren totdat de de ambulancemedewerkers het kunnen overnemen.  

24/7 AED’s hangen op goed bereikbare plaatsen, in waterdichte (RVS) buitenkasten met vergrendeling. Het in gang zetten van het systeem van burgerhulpverlening gebeurt binnen 18 seconden na de 112 melding van een hartstilstand. 

Meer weten ? Kijk op www.hartslagnu.nl